Dünyayı ele geçiren maske atıklarının durumu ne olacak sorusuna Hollanda’dan genç bir grafik tasarımcı çiçeğe dönüşen maskeler ile cevap veriyor.
“Eyvah ne olacak, ne yapacağız?” demek yerine oturup çözüm üretmeye çalışmak çok daha anlamlı ve yararlı. Korona süreci aldı başını gidiyor. Nasıl ve ne zaman sonuçlanacağını hâlâ tam kestiremiyoruz. Virüs ile birlikte artık farklı birçok sorun daha ortaya çıktı. Maske atıkları da bunlardan biri. Sokakları, deniz kıyılarını, bazen bina koridorlarını bile maske atıkları sarmış. Çevreyi kirletmesinin yanında yerdeki o maske virüslü de olabilir. Ufak bir bez parçası gibi duruyor ama birçok açıdan yaşamı tehdit ediyor.
Maskelerin içinde çiçek tohumları var
İnsanlarda bilinç oluşturmak gerçekten zor iş. Anlamıyorlar bir türlü ya da anlatamıyoruz. Belki de bu noktaya gelene kadar anlatmamız gereken farlı arka yapılar da var. Peki, ne yapağız? Olmuyor diye her şeyi bırakalım mı? İşte, Hollandalılar farklı bir çözüm geliştirmiş. Gömüldüğünde çiçeğe dönüşen bir maske üretmişler. Yüzde yüz çözünebilen bu maskelerin içinde çiçek tohumları bulunuyor. Bu fikrin arkasındaki isim ise Marianne de Groot-Pons, kendi internet sitesinde şöyle bir açıklama yapıyor:

“Grafik tasarımcısı olarak çalıştıktan bunca yıl, çizimlerimi yapabilmek için doğayı hep kaynak olarak (kâğıttan bahsediyor) kullandım, şimdi ona borcumu ödemek istiyorum. Haftalardır, sokaklara ve kaldırımlara fırlatılmış tek kullanımlık mavi maskeler kafamı kurcalıyordu. Bir sabah, içinde tohumlar olan doğada çözünebilir maske fikri ile uyandım. Böylece dünya mutlu kalır; arılar, doğa ve insanlar da mutlu olur. Maskeyi Marie Bee Bloom adı ile satıyorum.”
Peki, koruyucular mı?
Bu maskelerin ne kadar koruyucu olduğunu sorgulayabilirsiniz. Ev yapımı kumaş maskeler ne kadar etkili ise bu maskeler de o kadar etkili. Pirinç kâğıdından yapılan maske, görülebilen tohumlar içeriyor. Hollanda’da küçük bir atölyede üretiliyor. Lastik bantlar yerine koyun yününden yapılmış ipler kullanmış. Veganlar için alternatif bir ip düşünebilir belki. Su ve patates nişastasından yapılan özel bir yapıştırıcı kullanarak çiçek tohumlarını maske eklemiş. Üzerindeki logo da sürdürülebilir mürekkep ile yazılmış.
Tabii şöyle bir durum da var. Bu demek değil ki bu maskeler elimizde olduğunda istediğimiz yere fırlatabiliriz. Hatta çöpe atmak yerine, toprağa gömmemiz çok daha etkili sonuç almamızı sağlayacak çünkü çöp sahalarında kendi başlarına kolaylıkla çürüyebilecekler ama ne yazık ki tohumlar çiçeklere dönüşme fırsatı bulamayacaklar.
Başka bir örnek daha ister misiniz? Mesela, daha önce Airx kahve maskelerini okumuştuk. Maske atığı problemine kahve atıklarından bir çözüm üretmeye çalışmışlardı. Shoex firması, antibakteriyel, yeniden kullanılabilir ve doğada çözünebilen kahve maskesini piyasaya sunmuştu.
Bu maske atığı konusunda siz ne düşünüyorsunuz? Yorum kutusuna düşüncelerinizi not etmeyi unutmayın. Ayrıca bu yazıyı paylaşarak bu güzel fikrin yayılmasına katkı sağlayabilirsiniz. Maskesiz günlerde görüşmek dileğiyle…